Zomerterras

Op het zomerterras vlakbij het kasteel en met zicht op de vijvers kun je deze zomer genieten van een fris streekbiertje of ander lekkers uit de nabije regio.

Hier is het heerlijk vertoeven tussen hartelijke mensen, een natuurrijke omgeving die een boeiende geschiedenis uitstraalt. Het terras wordt uitgebaat door ijs- en eethuis Goeste (Poperinge) in samenwerking met personen ondersteund door De Lovie vzw. Een prachtig voorbeeld van inclusief sociaal ondernemen. We verwennen je met lokaal en huisgemaakt lekkers. 

open in juli en augustus
van woensdag tot maandag
van 11 u. tot 18 u.
(gesloten op dinsdag)

 

Schrijf jij mee aan een nieuw hoofdstuk voor ons erfgoedverhaal?

Wist je dat kasteelpark De Lovie toegankelijk is voor het brede publiek en onlangs als Open Erfgoed werd erkend?
In de verdere ontwikkeling van dit Open Erfgoed en de zoektocht naar een herbestemming voor het kasteel wordt steeds de link gelegd  tussen erfgoed, inclusie en natuur. Heb je boeiende suggesties of help je graag een handje in de verdere uitbouw van ons inclusief erfgoedverhaal?
We horen  alle fijne ideeën graag via kasteel@delovie.be

 

 

 

 

 

 

 

 

Ervaar tijdens de zomermaanden met eigen ogen hoe heerlijk het hier vertoeven is.  Ga naar het Zomerterras en geniet van al het moois met een fris drankje in de hand. Laat je in het kasteel onderdompelen door de inspirerende kunst van Kunstenfestival Watou.

 

 

Help jij het schilderij van Mevrouw van Renynghe in ere herstellen?

Jaren hing het schilderij van Mevrouw Van Renynghe te pronken in het salon van het klooster van ’t Vogeltje. Haar portret hing er naast dat van haar schoonbroer kanunnik Bruno Van Merris, die het klooster stichtte, haar echtgenoot Joseph Van Merris en hun zoon Jules Van Merris. Mevrouw Van Renynghe maakte samen met haar zoon de bouw van het klooster, kapel en school financieel mogelijk. Op een welbepaalde nacht viel het schilderij van de muur en liep het grote schade op. Het klooster besloot de vier schilderijen aan het kasteel De Lovie, met wie het een sterke historische band heeft, te schenken. Het beschadigde schilderij bleef echter tot nog toe veilig opgeborgen in het archief van De Lovie en dus voor het publiek ontoegankelijk. De drie overige schilderijen kregen wel al een ereplaats op de benedenverdieping van het kasteel. In het kader van de opwaardering van het kasteel zoekt De Lovie vzw middelen om het schilderij van Mevr. Van Renynghe terug in ere te herstellen zodat zij opnieuw tussen haar familieleden kan pronken.

Charlotte Caron en gidsen Ingeborg Sohier, Hans Vandenbroucke en Ludo Dumon.

 

Wie was mevr. van Renynghe?

Mevr. Marie Josèphe Béatrice Cornelie Van Renynghe de Voxvrie was dé grondlegster van het domein De Lovie. Ze leefde van 1804 tot 1875. Haar man Joseph Van Merris kocht verschillende bospartijen op en plaatste er een ‘Maison de plaisance’. Na zijn overlijden in 1848, nam zijn weduwe het voortouw in de opbouw van het Kasteel De Lovie (1856) en de aanleg van het domein. Ondanks de vele armoede in die periode wist ze heel wat Poperingenaars werk te bieden in ruil voor brood met soep en stukjes vlees. Het aanbieden van vlees was in die tijd uitzonderlijk. Naast haar ondernemerszin was ze een zeer solidaire dame die tot op de dag van vandaag voor Poperinge heel wat verwezenlijkt heeft.

De restauratie

Het schilderij dateert uit de 2de helft van de 19de eeuw. Het gaat om een geschilderd portret op een linnen doek. Niet enkel de scheur, maar ook de losliggende verf dient opnieuw behandeld te worden. Uit eerdere testen bleek dat de oude vernislaag er helemaal af moet om het schilderij in ere te herstellen. Dit alles vraagt dus wel enige specialisatie. De restauratie zal 6 maanden duren en de kosten worden geraamd op 2700 euro.

Doe jij een gift?

Ben jij een erfgoedliefhebber? Hou je van schilderkunst en wil je een bijdrage doen? Hoe groot of klein ook, alle beetjes helpen om dit bedrag bijeen te krijgen. Vanaf 40 euro krijg je een fiscaal attest, wat maakt dat je bijdrage 100% fiscaal aftrekbaar is. Wie minimum 150 euro bijdraagt, trakteren we graag op een glaasje bij de onthulling van het gerestaureerde schilderij. Vanaf een gift van 250 euro word je uitgenodigd op een geschiedenis arrangement waarbij een gids je rondleidt op en rond het domein van De Lovie. De bijdrage kan overgeschreven worden op het rekeningnummer BE93 7330 6246 2067 t.a.v. De Lovie vzw met de mededeling ‘Restauratie schilderij’.

Kasteel De Lovie huren?

 

 

 

 

 

 

 

Kasteel De Lovie biedt de ideale omgeving om jouw evenement in een uniek kader te laten plaatsvinden. De sociale, natuur- en erfgoedrijke omgeving biedt jou nieuwe inzichten en contacten.

Het historische pand uit 1856 straalt een authentieke waarde uit die tot de verbeelding spreekt. Deze omgeving zal jouw evenement, tentoonstelling, presentatie, seminarie, training of meeting een karaktervol kader bieden.

​Stap je mee in onze missie en wil jij ook dat mensen met en zonder verstandelijke beperking écht samen leven, waar iedereen evenwaardig is? Dan ondersteunen we jou heel graag in het uitbouwen van jouw inclusief evenement waar jij als organisatie kan genieten van echte verbintenis. Jouw evenement waar mensen met een verstandelijke beperking volwaardig van betekenis zijn daar komen we jou graag in tegemoet.

 “Het kasteel De Lovie was de geschikte locatie voor ons slotevenement van Scan4Stories. We zijn zeer tevreden over de manier waarop de organisatie met ons meedacht en het evenement mee vorm gaf. Zowel voor, tijdens als na het event konden we op de organisatie rekenen om ons te ondersteunen!”  – Howest Kortrijk – Fauve Vanoverschelde

Als organisatie ondersteunen we jou bij jullie keuze van catering, materiaalbenodigdheden, enz. Een kennismakingsgesprek of rondleiding inplannen met één van onze medewerkers? Neem contact op met kasteel@delovie.be of 057 34 43 60

Jules & Jolies’ Theesalon

Naast onze geschenkenwinkel ‘Jules & Jolies’ kan je nu ook terecht in het ‘Jules & Jolies’ theesalon’. Jules & Jolies’ theesalon is jouw inspirerende en creatieve plek. Een glaasje genot of een zoete zonde staan alvast op de menukaart van Jules & Jolies’ theesalon waar sociaal, lokaal en erfgoed met elkaar in verbinding staan.

We verwelkomen je graag vanaf 6 oktober in Jules & Jolies, geschenkenwinkel met theesalon.

Open van woensdag t.e.m. zaterdag van 14 u. tot 18 u. 

Zomerterras

Op het zomerterras vlakbij het kasteel en zicht op de vijvers kun je deze zomer genieten van een fris streekbiertje of ander lekkers uit de nabije regio.

open in juli en augustus
van woensdag tot maandag
van 11 u. tot 18 u.
gesloten op dinsdag

open de menukaart

Zomerterras

Op het Zomerterras vlakbij het kasteel en zicht op de vijvers kun je deze zomer genieten van een fris streekbiertje of ander lekkers uit de nabije regio.

open in juli en augustus
van woensdag tot maandag
van 11 u. tot 19 u.
gesloten op dinsdag

Voor meer info of vragen, stuur gerust een mailtje naar Zomerterras@delovie.be 

open de menukaart

Kunstfestival Watou

Kasteeldomein De Lovie is één van de drie locaties voor Kunstenfestival Watou.
Deze samenwerking biedt unieke kansen om het domein als waardevol erfgoed in de kijker te zetten en het publiek te laten genieten van de veelzijdige troeven van het park.

 

open van 3 juli tot en met 5 september
van woensdag tot maandag
van 11 u. tot 19 u.
gesloten op dinsdag

www.kunstenfestivalwatou.be

Deze site maakt gebruik van cookies