#a1d077

Jaren hing het schilderij van Mevrouw Van Renynghe te pronken in het salon van het klooster van ’t Vogeltje. Haar portret hing er naast dat van haar schoonbroer kanunnik Bruno Van Merris, die het klooster stichtte, haar echtgenoot Joseph Van Merris en hun zoon Jules Van Merris. Mevrouw Van Renynghe maakte samen met haar zoon de bouw van het klooster, kapel en school financieel mogelijk. Op een welbepaalde nacht viel het schilderij van de muur en liep het grote schade op. Het klooster besloot de vier schilderijen aan het kasteel De Lovie, met wie het een sterke historische band heeft, te schenken. Het beschadigde schilderij bleef echter tot nog toe veilig opgeborgen in het archief van De Lovie en dus voor het publiek ontoegankelijk. De drie overige schilderijen kregen wel al een ereplaats op de benedenverdieping van het kasteel. In het kader van de opwaardering van het kasteel zoekt De Lovie vzw middelen om het schilderij van Mevr. Van Renynghe terug in ere te herstellen zodat zij opnieuw tussen haar familieleden kan pronken.

Charlotte Caron en gidsen Ingeborg Sohier, Hans Vandenbroucke en Ludo Dumon.

 

Wie was mevr. van Renynghe?

Mevr. Marie Josèphe Béatrice Cornelie Van Renynghe de Voxvrie was dé grondlegster van het domein De Lovie. Ze leefde van 1804 tot 1875. Haar man Joseph Van Merris kocht verschillende bospartijen op en plaatste er een ‘Maison de plaisance’. Na zijn overlijden in 1848, nam zijn weduwe het voortouw in de opbouw van het Kasteel De Lovie (1856) en de aanleg van het domein. Ondanks de vele armoede in die periode wist ze heel wat Poperingenaars werk te bieden in ruil voor brood met soep en stukjes vlees. Het aanbieden van vlees was in die tijd uitzonderlijk. Naast haar ondernemerszin was ze een zeer solidaire dame die tot op de dag van vandaag voor Poperinge heel wat verwezenlijkt heeft.

De restauratie

Het schilderij dateert uit de 2de helft van de 19de eeuw. Het gaat om een geschilderd portret op een linnen doek. Niet enkel de scheur, maar ook de losliggende verf dient opnieuw behandeld te worden. Uit eerdere testen bleek dat de oude vernislaag er helemaal af moet om het schilderij in ere te herstellen. Dit alles vraagt dus wel enige specialisatie. De restauratie zal 6 maanden duren en de kosten worden geraamd op 2700 euro.

Doe jij een gift?

Ben jij een erfgoedliefhebber? Hou je van schilderkunst en wil je een bijdrage doen? Hoe groot of klein ook, alle beetjes helpen om dit bedrag bijeen te krijgen. Vanaf 40 euro krijg je een fiscaal attest, wat maakt dat je bijdrage 100% fiscaal aftrekbaar is. Wie minimum 150 euro bijdraagt, trakteren we graag op een glaasje bij de onthulling van het gerestaureerde schilderij. Vanaf een gift van 250 euro word je uitgenodigd op een geschiedenis arrangement waarbij een gids je rondleidt op en rond het domein van De Lovie. De bijdrage kan overgeschreven worden op het rekeningnummer BE93 7330 6246 2067 t.a.v. De Lovie vzw met de mededeling ‘Restauratie schilderij’.

Deze site maakt gebruik van cookies